header banner
Default

Det er ekspertens bedste råd, når det kommer til børns pengeforbrug


I den kommende uge sætter mange skoler fokus på økonomi og penge i en såkaldt pengeuge. Ekspert giver her gode råd til forældre.

Da Anne Juel Jørgensen var barn i 1980'erne, skulle hun stå i kø med sin mor for at betale en regning i banken.

Det gør ikke noget, at dit barn kommer til at klatte pengene væk

Anne Juel Jørgensen, børne- og ungechef i Danske Bank

Den læring har hendes egne børn aldrig fået. De er derimod vokset op med, at pengesedler er erstattet af overførsler på Mobilepay og Dankort – og det er ikke ligegyldigt, mener hun.

- Børn har ikke samme forståelse af penge i dag, og det er tydeligt, at mange forældre glemmer at snakke om penge med deres børn, siger Anne Juel Jørgensen, der er børne- og ungechef i Danske Bank, til TV 2.

Derfor har hun skrevet bogen 'Giv dit barn gode pengevaner' med råd til forældre om, hvordan de kan lære deres børn om økonomi. Noget, der også er fokus på i den kommende uge.

Fra mandag vil 600 klasser på grundskolens ældste klassetrin nemlig i en såkaldt pengeuge blive undervist i privatøkonomi.

Lærer ikke, at penge kun kan bruges én gang

VIDEO: PengeSkyen | Ekspertens råd om børns pengeforståelse
Danske Bank

I pengeugen skal eleverne blandt andet lære at lægge budget, hvilke overvejelser de skal gøre sig, inden de låner penge, og hvad renter er.

Alt sammen noget, der skal klæde dem på til at træffe kloge økonomiske valg senere i livet, fortæller Finans Danmark, der står bag ugen sammen med Forlaget Alinea og Danmarks Matematiklærerforening.

- Vi ved, at forståelse for ens egen privatøkonomi er et vigtigt fundament for et godt voksenliv. Begreber som ÅOP, realkreditlån og studiegæld stifter mange uundgåeligt kendskab til på et tidspunkt, siger Stine Luise Goll, der er kommunikationsdirektør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.

Også Anne Juel Jørgensen mener, at der er brug for, at unge får undervisning i økonomi.

Men hun peger også på, at forældre har stor betydning for, hvordan deres børn griber økonomi an.

- Hvis man for eksempel bare giver og giver sine børn, så lærer de ikke, at penge kun kan bruges én gang. Fordi penge er usynlige, kan det give børn en idé om, at man bare kan købe og købe, siger hun.

Tager kviklån og ender i RKI

VIDEO: 💰 5 tips to teach your kids good money habits
Bondora

Børne- og ungechefen ser ellers en tendens til, at unge interesserer sig mere for penge end tidligere, og at det store flertal har godt styr på det.

- Men jeg kan være bekymret for, at det stadig er de unge, der har høj gæld, tager kviklån og ender i RKI (register for dårlige betalere, red.), fortæller hun og peger på, at der stadig kun er lavet meget lidt forskning af, hvad det betyder for børns forståelse, at de vokser op med digitale penge.

- De digitale penge er jo nemmere at bruge og kræver bare et swipe, og børn i dag bliver fra en tidlig alder præsenteret for, at de kan købe ting gennem deres onlinespil, siger hun.

Når vi har pengene, vil vi gerne give vores børn alt det, de ønsker sig

Anne Juel Jørgensen, børne- og ungechef i Danske Bank

Anne Juel Jørgensen mener samtidig, at det i dag er blevet almindeligt, at børn allerede fra otteårsalderen har en smartphone eller andre dyre ting. Noget, der også påvirker deres fornemmelse af penge.

- Når vi har pengene, vil vi gerne give vores børn alt det, de ønsker sig, og den brede middelklasse kan godt. Men hvis børnene ikke har en forståelse af, at det er dyrt, kan de få et chok, når de flytter hjemmefra og skal have en hverdag til at fungere, siger hun.

Læs også: Budget, renter og kviklån: Skoleelever lærte om økonomi i 'pengeuge'

Derfor råder hun forældre til at holde fast i lommepengene.

- På den måde lærer barnet, at man skal arbejde for penge, får erfaring med at spare op og oplever den glæde, de får, når det er lykkedes, forklarer hun.

Det kan åbne for en snak om, at man nogle gange er nødt til at prioritere i sine penge og vælge, hvad de skal bruges til.

- Det gør ikke noget, at dit barn kommer til at klatte pengene væk, for så kan du tage en snak med barnet om, hvorvidt det gjorde det glad og var det værd.

  1. Leg pengelege med dine børn

    VIDEO: Financial Expert Gives Advice On When To Teach Kids Important Lessons About Money
    CBS Pittsburgh

    Sørg for at lege butik med dine børn. Når de vil sælge dig en sandkage fra sandkassen, så er det første frø til, at deres pengevaner bliver dannet, og på den måde lærer de noget om værdien af penge.

  2. Giv dine børn lommepenge

    VIDEO: PengeSkyen | Ekspertens råd om lommepenge
    Danske Bank

    Lommepenge kan give dine børn en forståelse af, at ting koster forskellige beløb, lære dem at spare op og at behovsudsætte. Hvis barnet meget gerne vil have noget dyrt, som det er umuligt for det at spare op til, kan man eksempelvis tilbyde at betale halvdelen og lade barnet spare op ved at hjælpe i hjemmet. 

  3. Få dem til at overveje et fritidsjob

    VIDEO: Forklarer du dine børn om penge?
    Danske Bank

    Et fritidsjob lærer de unge at arbejde for penge, og at man kun kan bruge dem én gang. De får en lønseddel, som kan give dem et indblik i, hvilke andre ting man også betaler til.

  4. Lav din egen valuta hjemme i familien

    VIDEO: Forstår dit barn digitale penge?
    Danske Bank

    Hvis I ikke har fysiske penge, kan I lave jeres egen valuta i hjemmet, for at børnene stadig får en fornemmelse af værdien af penge. I kan samle en krukke med sten, tennisbolde eller perler i et glas, som der enten tilføjes til eller fjernes fra, når barnet bruger penge.

Sources


Article information

Author: Scott Wilson

Last Updated: 1702556642

Views: 836

Rating: 3.8 / 5 (51 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Scott Wilson

Birthday: 1915-09-05

Address: 80164 Emily Knoll Apt. 269, Jeffreyport, HI 94982

Phone: +3622689197487725

Job: Bank Teller

Hobby: Quilting, Dancing, Cooking, Aquarium Keeping, Meditation, Painting, Ice Skating

Introduction: My name is Scott Wilson, I am a tenacious, transparent, skilled, variegated, multicolored, resolute, rare person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.