header banner
Default

4 tips voor het kopen van je eerste bitcoin (BTC) | Bitcoinmagazine nl


Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen. We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij.

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle beleggingen.

1. Bitcoin kopen

VIDEO: Uitlegvideo: zo koop je bitcoins, ook met iDeal
Bright

Bitcoin (BTC) kopen is in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop.

Bedenk ook vooral zelf wat je wil doen, wat is je plan? En ben je al in staat om zelf je bitcoin op te slaan? Dit soort vragen zijn handig om te beantwoorden voordat je aan de slag gaat.

Weet je wat je wil dan kun je van start. Dat kan bij partijen die zijn opgenomen in het register van De Nederlandsche Bank (DNB), toezichthouder voor de industrie in Nederland.

Er zijn in de wereld van bitcoin veel criminelen die op je geld uit zijn. Stuur dus niet zomaar je geld of informatie naar iemand die zegt bitcoin te verkopen.

2. Wat koop je met bitcoin?

VIDEO: Staat Jouw Bitcoin Nog Wel Veilig Op een Ledger??!
DoopieCash - Traden & Investeren

Je hebt verschillende vormen van bitcoin. Want wat koop je eigenlijk wanneer je bitcoin koopt? De ene bitcoin is, gek genoeg, de ander niet.

De meest gangbare manieren om je bitcoin te kopen:

  1. Bitcoin kopen en zélf opslaan, met eigen private keys. Je bent volledig baas over je eigen geld en hebt het zelf in de hand.
  2. Bitcoin stallen bij een beurs of broker. Je houdt (net als bij een bankrekening) je bitcoin staan bij een andere partij. Je loopt de kans alles te verliezen. Bijvoorbeeld door een fout. Van een ander of van jezelf. Zie het recente drama van FTX welke risico’s hier aan verbonden zijn.
  3. Een bedrijf kiezen die gespecialiseerd is in het opslaan van BTC ook wel custodian genoemd. Met name interessant voor vermogende mensen of bedrijven die zelf niet in de weer willen met private keys.

Vergeet niet ook goed te kijken naar bitcoin en je belastingaangifte. Voor de aangifte van boekjaar 2022 geldt je bitcoin vermogen per 1 januari 2022 (bitcoin valt in box 3).

Bitcoin zelf beheren na aanschaf

Het is van belang om te beseffen wat je eigenlijk koopt met bitcoin. Waar kies je voor en wat zijn de gevolgen?

Bij de eerste optie moet je kiezen voor een platform waar je je bitcoin ook op kunt nemen na aankoop. Volg de instructies goed op en houd je account veilig. Na aankoop kun je jouw BTC naar je eigen wallet sturen.

Na aanschaf bij je platform naar keuze krijg je jouw bitcoin toegestuurd naar een door jou gekozen adres. Dit gebeurt op het netwerk van BTC en is niet meer terug te draaien. Je bent na aanschaf dus zélf verantwoordelijk voor je geld.

Dat geeft een hoop vrijheden, maar het komt wel aan op jou als enige verantwoordelijke. Bitcoin is onverbiddelijk: een transactie kan niet worden teruggedraaid.

Bitcoin bij derde partij

Een andere optie bij bitcoin kopen is het kiezen van een partij die je vertrouwt met je geld. Veel mensen laten hun geld staan bij een handelsbeurs naar keuze. Dat is echter niet zonder risico.

Hacks, inside jobs en lokale regels kunnen ervoor zorgen dat je (tijdelijk) niet kunt beschikken over je geld. Bitcoin is erg geschikt om zelf te regelen.

Maar je bent niets verplicht. Slaap je rustiger als je weet dat iemand anders jouw btc in handen heeft? Dan is de keuze voor een derde partij er eentje die je kunt maken.

Wil je snel kunnen reageren op prijsbewegingen? Dan is het handig om een deel liquide te houden bij een beurs.

Voordat je jouw geld ergens stalt lees jezelf dan goed in. Ben je ergens voor verzekerd? Wat is de situatie bij een faillissement? Dit soort vragen moet je jezelf altijd stellen, zeker bij bitcoin.

Iedereen moet zelf bepalen hoe hij of zij dat doet, maar aan te raden is om goed te kijken naar manieren om baas over eigen geld te zijn.

Let op: een beurs is vaak niet gespecialiseerd in het managen en opslaan van vermogen. Wanneer het gaat om grote bedragen is het aan te raden opzoek te gaan naar experts.

3. Manieren om bitcoin te kopen

VIDEO: Bitcoin BTC Price News Today - Technical Analysis and Elliott Wave Analysis and Price Prediction!
More Crypto Online

Als je de keuze hebt gemaakt voor een platform is het vervolgens zaak om een plan te maken. Wil je ineens een (groot) bedrag investeren of wil je liever stapsgewijs instappen? Beide opties zijn aantrekkelijk.

Wanneer niet meer kunt wachten en zo snel mogelijk in wil stappen dan kies je voor in een of twee keer een groot bedrag.

Tip: probeer altijd eerst een kleine aankoop voordat je met grote bedragen aan de slag. Dat voorkomt zenuwen en mogelijke fouten kosten je niet gelijk je spaargeld of pensioenpotje.

Dollar Cost Averaging (DCA)

Een andere optie is het stapsgewijs inkopen, ook wel dollar cost averaging (DCA) genoemd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vast tijdstip voor een vaste investering per dag, per week of per maand. Het voordeel van deze aanpak is dat het duidelijk is, je weet wat je moet doen en je hebt een plan.

Je zorgt hiermee voor een gemiddelde inkoopprijs op basis van verschillende inkoopmomenten in plaats van één prijs. Wat uiteindelijk beter en winstgevender is hangt natuurlijk van de koers af.

In de regel ben je beter bewapend tegen de volatiliteit als je stapsgewijs inkoopt, maar in tijden van grote prijsstijgingen loop je mogelijk wat winst in euro’s mis met DCA. Een combinatie van een relatief hoog startbedrag om daarna rustig verder bij te kopen is ook een aanrader.

Werken voor bitcoin

Een alternatief op het aankopen van bitcoin is werken voor de digitale munt. In Nederland kun je aan je werkgever vragen om een deel van je salaris in bitcoin te ontvangen.

Zeker programmeurs en andere IT’ers kunnen in de bitcoin industrie relatief makkelijk aan een baan komen, dan is een salaris in bitcoin een kleine stap.

4. Financieel onafhankelijk

VIDEO: Bitcoin kopen (in 2 minuten) - 2023 bijgewerkt
99Bitcoins

Wanneer je bitcoin bezit heb je een stukje soevereiniteit te pakken. Met 12 of 24 woorden in je hoofd of op papier kun je overal ter wereld bij je geld. Het kan dienen als spaarpot voor je pensioen of (klein)kinderen, maar het kan ook simpelweg een spaarpot zijn voor noodsituaties.

En mocht het echt goed gaan dan houdt niemand je tegen om die dikke Lamborghini voor de deur te zetten natuurlijk. Bitcoin is in principe voor iedereen en het is aan jou wat je er mee doet.

Dit alles betekent overigens niet dat je immuun bent voor zaken in de ‘echte wereld’. Zeker wanneer je BTC in Nederland koopt is dat niet anoniem.

Waan jezelf niet onaantastbaar met je digitale fortuin. Bitcoin kopen is echter hoe dan ook een stapje richting meer financiële onafhankelijkheid, je hebt geen andere partijen meer nodig als je het eenmaal hebt.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Sources


Article information

Author: Adrienne Johnson

Last Updated: 1702733041

Views: 1063

Rating: 3.9 / 5 (75 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Adrienne Johnson

Birthday: 1965-06-14

Address: PSC 4366, Box 4477, APO AP 59627

Phone: +3828617599173030

Job: Biologist

Hobby: Fishing, Tennis, Bird Watching, Quilting, Running, Woodworking, Robotics

Introduction: My name is Adrienne Johnson, I am a spirited, rich, honest, priceless, proficient, frank, vibrant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.